lördag, oktober 22, 2016

Göra egen tvål!Jag har nyligen fått lite dille på att göra egen tvål.
Då menar jag inte varianten där man köper tvålmassa som man smälter och färg/luktsätter , utan tillverkning  från grunden.

Hur gör man tvål?
För att göra tvål behöver vi tre grundingredienser; fett, vatten och natriumhydroxid (även kallat lut eller kaustiksoda)
När dessa blandats i rätt proportioner kommer natriumhydroxiden reagera med fettet genom en process kallad saponifiering. Läs mer om tvål på Wikipedia.

Vad behöver man för att göra tvål?
Förutom ovanstående ingredienser är det bra med följande:

Stavmixer - Ett måste. Det ska gå att blanda tvålen för hand men det kan ta lång tid. I mitt första försök hade jag ingen stavmixer så jag testade att vispa för hand. Efter en timme gav jag upp..

Blandningskärl - En plastbägare till natriumhydroxiden och en till oljan. Det är givetvis bra med fler men två är minimum. Vissa använder glaskärl till natriumhydroxiden men jag läste någonstans att eftersom reaktionen är exoterm (blir varm) kan detta skapa sprickor i glaset. OBS om metallkärl används, använd inte aluminium då detta reagerar med natriumhydroxiden på ett oönskat sätt.

Visp - Eller liknande. När natriumhydroxiden hälls i vattnet är det bra att ha något att röra om med. Även när allt ska blandas samman är det bra att ha något att blanda med innan man börjar mixa.
OBS använd rostfritt eller plast och inte aluminium då detta reagerar med lutet och bildar giftiga gaser.

Skyddsutrustning - Natriumhydroxid fräter på huden och kan förstöra ögonen så använd skyddsglasögon och gummihandskar!!!
Som extra beredskap kan man ha vinäger redo för att neutralisera lutet om det skulle komma i kontakt med huden. Endast vatten hjälper inte.

Våg - De flesta recept använder vikt när ingredienserna anges och det är viktigt att det blir exakta mått då vi inte vill riskera att det t.ex är lut kvar i den färdiga tvålen. (själv har jag en billig hushållsvåg)

Termometer - Jag har själv ingen men många påpekar att det är viktigt att natriumhydroxiden och vattnet håller en temperatur som är densamma eller +/-10 grader från oljans temperatur. Jag brukar känna på kärlen för att se om temperaturerna är någorlunda lika.

Formar - När tvålsmeten är blandad måste man hälla upp den i något så den kan stelna. Här kan man improvisera; mjölkpaket, pringlesrör, toarullar, eller liknande. Det finns även trevliga silikonformar som används till brödbak och liknande.

Pringles-rör, ett halvt mjölkpaket och en toarulle


Utöver detta kan man även ha:

Dofter - Eteriska oljor brukar användas till tvål. De finns i många olika utföranden och lukt. Jag har inte testat så mycket med eteriska oljor än. Det man får tänka på är att dessa kan förstöras om temperaturen är för hög. Det går även att använda kryddor och annat smått o gott. Jag har t.ex. provat en pepparkaks-kryddblandning från Santa Maria med trevligt resultat (se den runda tvålen i översta bilden).

Färg - Matfärger har jag inte testat än men läst att dessa kan bete sig konstigt i tvål då det är en ganska hård basisk miljö. För att färgsätta kan man då använda olika oxider eller sk mica för att få färgfasta nyanser.

Kalkylark / Anteckningsbok - Det kan vara bra att hålla koll på alla recepten man testar och vilka märken på ingredienser man använder. (själv är jag i skrivande stund uppe i åtta tvålblandningar och minnet sviker redan ;) )  

Instruktioner
(här följer ett enkelt recept som jag själv började med, hämtat här.)


Olivolja: 250g
(ingen preferens. Ta med fördel något billigt första gången)

Kokosfett: 50g
(det silvriga paketet man hittar i kyldisken funkar bra)

Vatten: 98g
(då vi inte vill riskera att smeten påverkas av mineraler eller annat som finns i kranvattnet rekommenderas destillerat vatten. Jag använder batterivatten från macken.) 

Natriumhydroxid: 40g
(jag har än inte hittat ren natriumhydroxid så jag kör med Mr Muscle kaustiksoda. OBS Mr Muscle har även en produkt som heter propplösare som innehåller aluminiumspån. Denna vill vi inte använda!)

Jag brukar börja med att blanda natriumhydroxiden i vattnet.
!!! Återigen, blanda det i den ordningen och inte vatten i natriumhydroxid då reaktionen kan bidra till att blandningen sprätter och fräser iväg den frätande natriumhydroxiden!!!
Häll i natriumhydroxiden under omrörning och låt den helt lösas upp i vattnet. Reaktionen utvecklar värme och en lätt illaluktande gas så stå med fördel under en fläkt -  eller vid balkongen som jag själv gör.

När detta är klart kan man blanda kokosfettet och oljan. Har man haft kokosfettet i kylen kan man smälta det i ett vattenbad under tiden man blandar natriumhydroxiden. Att värma oljan något hjälper till att matcha natriumhydroxiden/vattnets temperatur. Det går givetvis även att vänta för att låta blandningarnas temperaturer att stabiliseras.

När kokosfettet har smält och och blandats med oljan är det dags att blanda i natriumhydroxiden.
Detta göres också försiktigt under omrörning för att undvika skvätt.
När allt är i samma bytta kommer färgen grumlas något.Nu är det dags att gå loss med mixern.
Man kan vinkla mixern vid isättningen för att undvika att man drar ner luft i blandningen.

Börja med att pulsa mixern för att se så det börjar blanda sig och för att se så det inte skvätter (ett överdimensionerat kärl kan riskera skvätt)
Min mixer var en billig variant från Siba så den blir lätt skållhet om jag kör den för länge.

Processen kan ta någon minut upp till ett par minuter (närmre 4-5 har jag varit med om).
Hur vet man då när det är klart? Jo, efter ett tag kommer blandningen att tjockna något.
Det vi vill nå är så kallad "trace" (engelska = spår). Det kallas så för att blandningen ska vara så pass tjock så att det bildas ett spår när man drar mixern i smeten, eller att man kan se att droppar lämnar spår på ytan.
Den ska inte vara geléhård utan mer som en vaniljsås eller tunn bearnaise ungefär.

När vi nått "trace" är det dags att hälla smeten i formen/formarna.
Vill man färga eller tillsätta doftoljor gör man det när man ser att smeten börjar närma sig "trace".

När smeten är upphälld ställer man den på lämpligt ställe. Jag har läst lite olika åsikter men inte för varmt eller för kallt ;) Där man har plats helt enkelt.
Tvålen kommer gå igenom en så kallad "gelfas" när den stelnar och då är det bra om temperaturen är stabil. Man kan lägga plastfolie över formen och sedan lägga en filt eller annat för att temperaturen ska hålla sig.
Jag har upplevt att gelfasen kan bidra till missfärgning (mer framträdande om man har tillsatt något som färgar). Inget som påverkar tvålen mer än att färgen kan skifta på olika ställen i tvålen.


När är tvålen färdig?
Efter ca. 24-48h har tvålen och nått konsistensen av kylskåpskallt smör. Då är det dags att skära upp den i mindre bitar (om man har haft den i ett rör eller limpform vill säga).
Tvålen läggs med fördel på en plats där den kan ligga ifred och torka. På till exempel en bricka med pappershandukar.
De första dagarna kan man vända på dom dagligen så att de får torka jämnt.

Sedan är det bara att vänta. Man brukar säga att det tar ca 4-6 veckor innan tvålen är så pass hård att den är färdig att använda.
Det går att använda den tidigare men ju "fuktigare" den är ju fortare kommer den lösas upp och försvinna i vasken.
Själva saponifieringsprocessen är klar redan efter 24-72h dvs, då har all natriumhydroxid reagerat med oljan och är inte irriterande mot huden.


Inlägget blev lite längre än jag tänkt mig men det fanns helt enkelt en hel del att skriva i ämnet. Förhoppningsvis har det gett några bra tips!
Keep calm and start soaping.

//Martin