måndag, april 13, 2015

Val av bloggmotor

Det finns ju en uppsjö av olika bloggmotorer att välja mellan, Wordpress(.com/org), Blogger, Medium mfl. Alla med sina fördelar och nackdelar.
Personligen tycker jag nog att en egen server med Wordpress är det bästa när det kommer till kontroll och smak. Men varför kör jag då själv med Blogger??

Kort svar - det är enkelt

Visst man kan även använda sig av andra gratisalternativ men Blogger är en del av Google och eftersom jag redan använder en massa av deras tjänster (G+, Gmail, Drive mfl.) blev det bara så.

Jag har faktiskt kört en del Wordpress förr och gillat det. Däremot kan man inte komma ifrån att det krävs lite mer tid i form av underhåll och backup för att jag ska känna mig helt bekväm.
Som med all mjukvara dyker det upp buggar och säkerhetshål med jämna mellanrum. Ska man sen köra med plugins (en av de stora anledningarna att köra Wordpress om man inte är kodare) blir attackytan ännu större. Nyligen upptäcktes till exempel ett hål i WP Super Cache som enligt FBI aktivt utnyttjades av IS

Förr var jag mer noga med utseende och funktionalitet (något som till viss del går med Blogger efter en heeel del tweaking) men nu duger det gott med vad Blogger erbjuder. Innehållet är det viktigaste ;)
Personligen bryr jag mig inte om design i bloggar eftersom jag uteslutande läser dom i Feedly (blogg/rss-läsare)


Frågor på det?